Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Δεν είμαστε ωφελούμενοι, είμαστε εργαζόμενοι!

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΠΡΙΝ

attack-anergia-episfaleia-apergia-01Δεν είμαστε ωφελούμενοι, είμαστε εργαζόμενοι!

Το Σάββατο 14/09 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση-συνέλευση των εργαζόμενων μέσω του ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ για 5.500 ανέργους πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων σε Υπουργεία και εποπτευόμενους φορείς σε επίπεδο Αθήνας.

Προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας, κοινωφελή, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, είναι διαφορετικές λέξεις για να περιγράψουν την ομηρία της ανακυκλούμενης ανεργίας. Το δημόσιο εδώ και χρόνια μέσω μνημονιακών νόμων έχει σταματήσει τις μόνιμες προσλήψεις και αντί αυτού στελεχώνεται με υπαλλήλους “αναλώσιμους” που μόλις λήξει η σύμβασή τους θα βρεθούν στο δρόμο, παρά το γεγονός ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Στην πραγματικότητα χωρίς τους συμβασιούχους ο δημόσιος τομέας θα υπολειτουργούσε, καθώς κάθε χρόνο εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται, ενώ δεν προσλαμβάνονται νέοι. Τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν καθιερώσει την ελαστική εργασία και στο δημόσιο τομέα, διατείνοντας παράλληλα πως έτσι αντιμετωπίζουν την ανεργία, τη στιγμή που απλώς παίζουν με τους δείκτες της, μειώνοντάς τους για κάποιους μήνες και μετά πάλι από την αρχή.

Ενόψει, λοιπόν, της λήξης των συμβάσεων* οι εργαζόμενοι μέσω του προγράμματος έχουμε αρχίσει να οργανωνόμαστε με συνελεύσεις σε επίπεδο φορέων, να διεκδικούμε την ένταξή μας στα σωματεία/συλλόγους εργαζομένων στους χώρους δουλειάς μας και να επιδιώκουμε να ακουστεί το βασικό μας αίτημα που είναι η ανανέωση των συμβάσεών μας και κυρίως η μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου. Στη συνέλευση τοποθετήθηκαν συνάδελφοι/ισσες από διάφορους φορείς, καθώς και συμβασιούχοι από νοσοκομεία και δήμους, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν διεκδικήσει και πετύχει την ανανέωση των συμβάσεών τους, ενώ κοινός τόπος υπήρξε ότι καμιά κυβέρνηση δε μας κάνει χάρη, αντιθέτως είμαστε απολύτως απαραίτητοι στις δουλειές μας. Η συνέλευση έδωσε το μήνυμα ότι μόλις τώρα ξεκινάμε τον αγώνα.

Σίγουρα χρειάζεται από πλευράς μας επιμονή, αποφασιστικότητα και δυναμικές κινητοποιήσεις για να πετύχουμε όχι απλώς μια παράταση, αλλά να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να διεκδικήσουμε μόνιμη και σταθερή εργασία.

*Οι πρώτες συμβάσεις θα λήξουν το Φεβρουάριο του 2020

Scroll to Top
Scroll to Top