Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ATTACK 7/11

Στη συνέλευση της ATTACK την Παρασκευή 7/11 πραγματοποιήθηκε πλούσια συζήτηση και καταλήξαμε σε πρόγραμμα δράσεων για το Νοέμβρη. Εκλέχθηκε νέο συντονιστικό το οποίο εντός της βδομάδας θα συνεδριάσει για να προωθηθεί η υλοποίηση των αποφάσεων μας.

Ιδιαίτερα αναδείχθηκε η αναγκαιότητα παρέμβασης στα προγράμματα voucherπου ήδη τρέχουν και από τα μέσα Νοέμβρη οι συνάδελφοι μας θα ξεκινήσουν το θεωρητικό σκέλος στα ΚΕΚ.

Όλοι οι συναγωνιστές προσπάθησαν να εμπλουτίσουν την επιχειρηματολογία μας και να αναβαθμίσουν την αντίληψη μας για τη φύση των προγραμμάτων ΟΑΕΔ ΕΣΠΑ. Βασικές πλευρές των τοποθετήσεων ήταν:

Η ανάγκη αποδόμησης της επιχειρηματολογίας κεφαλαίου ΕΕ και κυβερνήσεων σχετικά με τις ενεργητικές μορφές καταπολέμησης της ανεργίας. Στις παρεμβάσεις του επόμενου διαστήματος θα χρειαστεί να αναδείξουμε στους συναδέλφους μας στα προγράμματα ότι δεν είναι ωφελούμενοι, ούτε καταρτιζόμενοι αλλά εργαζόμενοι με τους πιο άθλιους όρους, που αξιοποιούνται από κράτος και εργοδοσία προκειμένου να προωθηθεί ένα νέο μοντέλο εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Δεν χρωστάμε σε κανέναν ευγνωμοσύνη. Τα λεφτά του ΕΣΠΑ δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ανακούφιση και δε χαράζουν καμία προοπτική για το χειμαζόμενο άνεργο δυναμικό του τόπου. Είναι πλούτος των εργαζόμενων όλης της Ευρώπης που συσσωρεύεται μέσω των κρατικών προϋπολογισμών των χωρών μελών στα ταμεία της ΕΕ και κατόπιν διοχετεύεται ξανά πίσω προκειμένου να προωθηθούν τα πάσης φύσεως αντεργατικά προγράμματα που ξεχαρβαλώνουν τα εργατικά δικαιώματα και ανακυκλώνουν την ανεργία.

Παλεύουμε για κάθε στοιχειώδες δικαίωμα και επιχειρούμε να ενισχύσουμε κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία διεκδίκησής του. Αποκρούουμε κάθε παρέκκλιση από τα προβλεπόμενα  που επιδρά σε βάρος των εργαζόμενων στα προγράμματα και αναζητούμε χίλιους δυο τρόπους ούτως ώστε να υπάρξουν παρεκκλίσεις σε όφελος τους, μαζί με τις μαχόμενες δυνάμεις του εργατικού κινήματος. Η πάλη μας έχει σα στίγμα της την ανατροπή/κατάργηση των προγραμμάτων αυτών ως κομμάτι της αντεργατική πολιτικής που εφαρμόζεται από το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου, ΕΕ και κυβερνήσεων. Η ATTACK με επιμονή προωθεί την πρόταση για σωματείο στα προγράμματα  ΟΑΕΔ ΕΣΠΑ, ως πρόταση συμβολής στη ταξική ενότητα των εργαζόμενων και των άνεργων, πρόταση συμβολής στην ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Όπου αυτό είναι εφικτό καλούμε από τη μία τους ωφελούμενους να ενταχθούν στα αντίστοιχα κλαδικά ή επαγγελματικά σωματεία και από την άλλη τα σωματεία να αναλάβουν δράση και να ιεραρχήσουν την παρέμβαση τους στα προγράμματα και να βοηθήσουν στη συγκρότηση του σωματείου.

Υπήρξε μεταφορά εμπειρίας από τις πρακτικές φοιτητών, τις δυσκολίες που υπάρχουν και εκφράστηκε η ανάγκη να σκύψουμε πάνω και σε αυτό το πεδίο σε συνεργασία με την ΕΑΑΚ στο επόμενο διάστημα.

Βάση των παραπάνω:

  • Προχωρούμε σε συσκέψεις κατά τόπους με συλλογικότητες γειτονιάς (εργατικές λέσχες,  λαϊκές συνελεύσεις κτλ). Όπου μαζί με την προσπάθεια για ανάπτυξη παρέμβασης στα voucher και την κοινωφελή εργασία, σε συνεργασία με τις συλλογικότητες γειτονιάς εκτιμούμε τη δυνατότητα παρέμβασης σε χώρους όπου κυριαρχεί ο εργασιακός μεσαίωνας.
  • Παρεμβαίνουμε στο Συντονισμό των σχημάτων του ιδιωτικού τομέα, τη Τετάρτη 12/11 στο Πολυτεχνείο.
  • Στις 17/11 πραγματοποιούμε κινητοποίηση/παρέμβαση στα ΚΕΚ του Κέντρου.Συγκροτούμε μπλοκ της attack στην Πορεία.
  • Στις 27/11, τη μέρα της απεργίας που καλέστηκε από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ συμμετέχουμε σε απεργιακές φρουρές σε συντονισμό με άλλα σωματεία και συγκροτούμε μπλοκ στην πορεία.
  • Νέα συνέλευση της ATTACK, Παρασκευή 5/12:

Με στόχο την εκτίμηση του προχωρήματος της δουλειάς μας στα παραπάνω ιδιαίτερα των κατά τόπους συσκέψεων με τις συλλογικότητες γειτονιάς αλλά και των παρεμβάσεων στα ΚΕΚ. Δόθηκε από τη χθεσινή συνέλευση η κατεύθυνση για κεντρική σύσκεψη όλων των συλλογικοτήτων μέσα στο Δεκέμβρη, όπου θα εισηγηθεί η ATTACKγια το προχώρημα αυτής της πρωτοβουλίας.

 

9/11/14

από το συντονιστικό της attack

cropped-attack.jpg

Scroll to Top
Scroll to Top