Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

ΔΕΘ 2019: «ούτε βήμα πίσω από τα δικαιώματα μας! Αντεπίθεση τώρα!»

12345_2Η Νέα Δημοκρατία δεν έχασε καθόλου χρόνο. Μέσα στους δύο πρώτους μήνες της κυβέρνησής της, μας κάνει σαφείς τις άγριες διαθέσεις της. Πατώντας στο στρωμένο έδαφος που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και με fast track διαδικασίες μέσα στο καλοκαίρι, πέρασε διατάξεις σκληρών αντεργατικών μέτρων, βαθαίνοντας την αντιλαϊκή επίθεση. Είναι φανερό πως ο σκοπός της είναι να γκρεμίσει οτιδήποτε έχει μείνει όρθιο από τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, καθώς και τα κοινωνικά αγαθά (βλ. αλλαγές που ετοιμάζουν για τον αιγιαλό). Στις σημαίες της γράφει «όλα για το κεφάλαιο, τους δανειστές και την ΕΕ».

Η κατάργηση της συνευθύνης εργολάβου και άμεσου εργοδότη, η κατάργηση της υποχρέωσης αναφοράς του βάσιμου λόγου απόλυσης, οι αυξήσεις στη ΔΕΗ στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησής της, είναι κάποια από τα μέτρα που έχει έχουν ήδη περάσει μέσα στο καλοκαίρι. Σήμερα η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που φέρνει ανατροπές στις κλαδικές συμβάσεις και δίνει νομική κάλυψη για την υπερωρία στη μερική απασχόληση. Κομμάτι αυτής της νέας νομοθετικής παρέμβασης της ΝΔ είναι η κρατική και εργοδοτική παρέμβαση στα συνδικάτα. Τόσο με το μητρώο (ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικαλισμένων) όσο και με την ηλεκτρονική ψηφοφορία ώστε να υλοποιηθεί ο απεργιοκτόνος νόμος της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που απαιτεί από τα πρωτοβάθμια σωματεία αποφάσεις για απεργία με συμμετοχή του 50%+1 των μελών ενός σωματείου.

Την ίδια στιγμή εντείνονται οι πιέσεις στα λαϊκά στρώματα για κατασχέσεις, με παράλληλη ασπίδα προστασίας στις τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια. Ετοιμάζεται νέο χτύπημα στο ασφαλιστικό, με πρώτο μέτρο την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών ταμείων. Προχωρά γρήγορα τις ιδιωτικοποιήσεις με πρώτη τη ΔΕΗ, στη συνέχεια το Ελληνικό και τα 10 περιφερειακά λιμάνια.

Ταυτόχρονα προχωρά σε νέες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις για το κεφάλαιο, ενώ στο όνομα της ανάπτυξης και των επενδύσεων με το νέο αναπτυξιακό νόμο ετοιμάζει την κατάργηση όλων των περιβαλλοντικών και χωροταξικών εμποδίων και άμεσες αδειοδοτήσεις για τις επιχειρήσεις. Φυσικά, η πολιτική αυτή υπακούει πλήρως στις απαιτήσεις των ΕΕ – κεφαλαίου και δεν υπολογίζει καθόλου τις ανάγκες του λαού, παρά μόνο υπόσχεται τάχα «ανάπτυξη».

Με τέτοια πολιτική είναι αδύνατον να σταθεί μια κυβέρνηση χωρίς να θωρακιστεί απέναντι στις λαϊκές αντιδράσεις. Η ένταση της αστυνομοκρατίας και το χτύπημα στις καταλήψεις μέσα στο καλοκαίρι, με κορυφαία αυτής των προσφύγων και μεταναστών, ήταν μόνο η αρχή.

Σήμερα εξαγγέλλονται άμεσες προσλήψεις στην αστυνομία, όταν δεν εξαγγέλλεται καμία για υγεία και παιδεία. Οι αντί συνδικαλιστικές διατάξεις – που αναφέρθηκαν κ παραπάνω – μαζί με κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου στοχεύουν να δώσουν ένα στρατηγικό χτύπημα στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, στη συντριβή του δικαιώματος της νεολαίας και του λαού να αμφισβητεί και να παλεύει ενάντια στα αντιδραστικά σχέδια των κυβερνήσεων, της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι, η ριζοσπαστική και μαχόμενη νεολαία, δεν έκατσε και δε θα κάτσει στα αυγά της. Ως Αttack στην ανεργία και την επισφάλεια στηρίζουμε τα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων και τους αγώνες τους. Αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της υπεράσπισης του ασύλου και την πάλη για την ανατροπή των αλλαγών στην εκπαίδευση, που προωθούν την επιχειρηματικότητα και κατευθύνουν τις σπουδές να είναι σε πλήρη σύμπλευση με τις ανάγκες της αγοράς.

Η βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων (κυβέρνηση, αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και Ε.Ε.) δεν θα σταματήσει όσο «απέναντί» τους βρίσκεται ο εργοδοτικός/κυβερνητικός συνδικαλισμός των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, που δε θέλει να δώσει αυτή τη μάχη. Η μάχη αυτή θα δοθεί από τις αγωνιστικές δυνάμεις του κινήματος, χωρίς καμία αναμονή και προσδοκία από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, με το συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων και των αγωνιζόμενων συλλογικοτήτων του εργατικού-λαϊκού κινήματος, με πρόγραμμα πάλης και αιτήματα που θα καλύπτουν τις εργατικές ανάγκες κόντρα στις επιταγές της Ε.Ε. και του κεφαλαίου.

Καλούμε όλον αυτόν τον κόσμο της εργασίας να γυρίσει την πλάτη στον ξεπουλημένο συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Να αφήσουμε πίσω μας αυτούς που συνδιαλέγονται με την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Που σαμποτάρουν το δικαίωμα στην απεργία, που προωθούν τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, που χρηματοδοτούνται από τα ΕΣΠΑ και που σχεδιάζουν ποινολόγια για τους άνεργους.

Καλούμε όλη τη νεολαία, τους εργαζόμενους της ανασφάλειας και της ελαστικότητας που γέννησε η κρίση, να δώσουν δυναμικό και μαχητικό “παρών” στην ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση και διαδήλωση στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Να στηρίξουμε και να μαζικοποιήσουμε τα μπλοκ των πρωτοβάθμιων σωματείων, των εργατικών σχημάτων, των συλλογικοτήτων της ανεργίας και της επισφάλειας στην Καμάρα.

Καλούμε τη συγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων και εργατικών σχημάτων στο Πολυτεχνείο να ενωθεί στο δρόμο μαζί μας. Να δώσουμε μια πρώτη μαχητική, μαζική απάντηση, πως δεν θα μείνουμε παρατηρητές σε αυτή τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται. Θα παλέψουμε για τις πραγματικές μας ανάγκες, κόντρα στο κεφάλαιο και την κυβέρνηση, κόντρα στη συστημική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και τον αστικοποιημένο συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Σάββατο, 7 Σεπτέμβρη στις 18.00, να φωνάξουμε όλοι μαζί στην Καμάρα: «ούτε βήμα πίσω από τα δικαιώματα μας! Αντεπίθεση τώρα!»

Scroll to Top
Scroll to Top