Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Αυστρία: Μεσαίωνας για τους εργαζόμενους-Πανηγυρισμοί για τους βιομήχανους

Μετά την πρόταση της αυστριακής Κυβέρνησης για τον «προστατευτικό άξονα», το συντηρητικό μοντέλο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού που προβλέπει το να μην γίνεται αίτηση ασύλου σε χώρες της ΕΕ, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο συντηρητικός συνασπισμός στη Βουλή της Αυστρίας προχώρησε σε μια τεράστια τομή και στις εργασιακές σχέσεις. Στις 5/7, με τις ψήφους της Κυβέρνησης του συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και του ακδοδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, αλλά και του νεοφιλελεύθερου κόμματος της αντιπολίτευσης NEOS (Νέα Αυστρία), ψηφίστηκε ο νόμος για τη θέσπιση 12ωρης ημερήσιας εργασίας ή 60ωρης εβδομαδιαίας. Μάλιστα, σαν να μην ήταν αρκετό αυτό από μόνο του, κατατέθηκε και πέρασε τροπολογία της Κυβέρνησης που προβλέπει την έναρξη ισχύος του νόμου ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου, αντί της 1ης Ιανουαρίου 2019 που προβλεπόταν αρχικά.

kourtsΤην ώρα που οι σύνδεσμοι των βιομηχάνων και των επιχειρηματιών πανηγύριζαν που η απαίτησή τους έγινε επιτέλους πραγματικότητα (μέρος του αυστριακού Τύπου έγραψε πως έγινε «ό,τι παραγγέλθηκε» από αυτούς), στη Βιέννη λάμβανε χώρα μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων δεκαετιών με τη συμμετοχή 100.000 εργαζομένων. Το εργατικό κίνημα της Αυστρίας δεν είναι, άλλωστε, άμαθο στις προσπάθειες Κυβερνήσεων και ΕΕ για αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Μόλις δύο χρόνια πριν κατέκτησαν ευνοϊκές ασφαλιστικές ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση σε 30 χρόνια εργασίας με ελάχιστο τα 1000 ευρώ σύνταξη, ρύθμιση που ωφελεί κατά βάση τις εργαζόμενες γυναίκες που μένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εκτός της εργασίας, ενώ το 2004 κατάφερε να ρίξει τη δεξιά Κυβέρνηση που προσπάθησε να φέρει για πρώτη φορά τέτοια σκληρά αντεργατικά μέτρα.

Η ρητορική της Κυβέρνησης στηρίζεται στο επιχείρημα πως ο «κανονικός» χρόνος εργασίας θα παραμείνει το 8ωρο, ενώ οι παραπάνω ώρες εργασίας θα είναι «προαιρετικές». Στην πραγματικότητα, οι εργοδότες θα μπορούν άμεσα να επιβάλλουν σύμφωνα με το νόμο υποχρεωτική εργασία 10 ωρών και στη συνέχεια να απαιτούν σε «προαιρετική» βάση το 12ωρο. Πόσο προαιρετική θα είναι άραγε, όμως, όταν ο εργαζόμενος δε θα έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την υπεραπασχόληση; Όταν η απόλυσή του βασισμένη στο ότι αρνήθηκε να δουλέψει τις παραπάνω ώρες θα είναι νόμιμη;

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζει παράλληλα «νέο επίδομα ανεργίας». Αυτό σημαίνει πως προωθεί νέα πολιτική, βάσει της οποίας οι δικαιούχοι του επιδόματος θα πιέζονται εντονότερα να δεχτούν δουλειές σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας. Οι υπηρεσίες εύρεσης εργασίας θα κατανέμουν τους ανέργους σε όλη τη χώρα, ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, υπό την απειλή της μη καταβολής επιδόματος. Ήδη άνεργοι έρχονται αντιμέτωποι με κυρώσεις, ακόμα και απώλεια του επιδόματος, αν χάσουν ραντεβού με την αγορά εργασίας ή αρνούνται μια δουλειά κακοπληρωμένη (όπως άλλωστε ήδη συμβαίνει και στη Γερμανία).

VIENNA, AUSTRIA - JUNE 30 : Thousands of people attend a demonstration protesting 12-hour work days in Vienna, Austria on June 30, 2018. (Photo by Mehmet Emin Avc/Anadolu Agency/Getty Images)
VIENNA, AUSTRIA – JUNE 30 : Thousands of people attend a demonstration protesting 12-hour work days in Vienna, Austria on June 30, 2018. (Photo by Mehmet Emin Avc/Anadolu Agency/Getty Images)

Αυτές οι πολιτικές δεν είναι μακρινές από αυτά που προσπαθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να θεσμοθετήσει στην Ελλάδα, χέρι – χέρι με τον ΟΑΕΔ και τον ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΣΕΠΕ κλπ, με το ποινολόγιο ανέργων. Την αποδοχή οποιασδήποτε πρότασης για δουλειά, την προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων ενεργής αναζήτησης εργασίας όταν του ζητηθεί και ποινές για όσους δεν τηρήσουν τις «υποχρεώσεις» τους είναι ενδεικτικά αυτά που συμπεριλαμβάνει.

Είναι δεδομένο ότι ο δρόμος για την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων και η θεσμοθέτηση άθλιων συνθηκών των ανέργων έχει ανοίξει. Το επόμενο διάστημα στο όνομα του «ανταγωνισμού» θα ανοίξει θέμα σε ολόκληρη την Ευρώπη για κατάργηση και επίσημα του 8ωρου και την εφαρμογή συνθηκών γαλέρας, με 10, 12 και όσες ώρες εργασίας απαιτήσει το κεφάλαιο, για το σύνολο της εργατικής τάξης, προς το δρόμο που χάραξε η Αυστρία.

Δεν πρόκειται να υποταχθούμε σε αυτό το εργασιακό καθεστώς που προσπαθούν να μας επιβάλουν. Θα παλέψουμε συλλογικά και οργανωμένα για εργασία με δικαιώματα και αξιοπρεπείς συνθήκες, που δεν θα γονατίζουν τους εργαζομένους και δεν θα παίζουν με την ανασφάλεια των ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων.

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ 12ΩΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

Scroll to Top
Scroll to Top