Attack στην Ανεργία και την Επισφάλεια

Ανοιχτή επιστολή στην αγωνιζόμενη νεολαία της Γαλλίας

Η Attack στην ανεργία και την επισφάλεια απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό και διεθνιστική αλληλεγγύη στην αγωνιζόμενη νεολαία της Γαλλίας. Αυτόν το χαιρετισμό τον έχουμε ήδη αποστείλει σε συλλογικότητες της μαθητιώσας, σπουδάζουσας και εργαζόμενης νεολαίας προκειμένου να συνυπογραφεί. Η επιστολή θα ανανεώνεται από το site μας με τις υπογραφές των συλλογικοτήτων που θα συνυπογράψουν.

γαλλια

Νέοι και νέες της Γαλλίας,

Οι κινητοποιήσεις σας αποτελούν φάρο για όλη την νεολαία της Ευρώπης, η οποία πλήττεται από την επίθεση των αντιδραστικών κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των παγκόσμιων θεσμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, των τραπεζών και των πολυεθνικών.

Με αυτή την επιστολή δεν έχουμε σκοπό να σας κολακέψουμε. Θέλουμε να σας εκφράσουμε την αμέριστη διεθνιστική μας αλληλεγγύη. Θέλουμε να διδαχτούμε από τους δικούς σας αγώνες, να συντονίσουμε το δικό μας βήμα με το δικό σας.

Όπως και εσείς, έτσι και εμείς αντιμετωπίζουμε ένα καθεστώς μόνιμης ανεργίας και ελαστικής εργασίας. Η νεολαία μας ωθείται στη μετανάστευση σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Πολλοί από εμάς συνεχίζουμε να μένουμε με τους γονείς μας παρότι μεγαλώσαμε, αφού αδυνατούμε να συντηρηθούμε μόνοι μας, να διασκεδάσουμε, να μορφωθούμε, να ερωτευτούμε, να ζήσουμε. Η νεολαία αποτελεί το πειραματόζωο της πολιτικής τους. Ενώ από τη μία προσπαθούν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητές μας, παράλληλα τεράστια τμήματα της γενιάς μας αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της ανεργίας, του μαρασμού των ικανοτήτων και της δημιουργικότητάς μας. Στόχος τους να δουλεύουμε με τους χειρότερους όρους, ελαστικά, χωρίς καμία ασφάλιση. Το νομοσχέδιο El Khomri είναι πλήρως εναρμονισμένο με αυτές τις επιδιώξεις και μας θυμίζει τα μέτρα που πήραν και στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Μας υπενθυμίζει ότι η επίθεση είναι ενιαία παρά τις διαφορετικές ταχύτητες προώθησής της. Κι αν σήμερα βρίσκεστε εσείς στο στόχαστρο, στην επόμενη στροφή θα βρεθούμε εμείς.

Νέοι και νέες της Γαλλίας,

Οι αγώνες σας κερδίζουν το θαυμασμό μας για έναν ακόμα λόγο. Αψηφούν το στρατιωτικό νόμο και το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που προσπαθεί να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση Ολάντ στη Γαλλία μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Παρίσι, Βρυξέλλες. Αυτό από μόνο του είναι εξαιρετικά σπουδαίο, καθώς δείχνει με τον πλέον έμπρακτο τρόπο ότι οι λαοί και ιδιαίτερα η νεολαία δεν τρομοκρατείται από την άγρια καταστολή και το καθεστώς φόβου. Έτσι και στην Ελλάδα, ενώ σε όλη την Ευρώπη ορθώνονται τοίχοι στους κολασμένους που ξερίζωσαν από τους τόπους τους με τις πολιτικές τους ΕΕ, ΗΠΑ και κυβερνήσεις, ο λαός μας με τη νεολαία στην πρώτη γραμμή δείχνει την αμέριστη αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες. Με αυτό το τρόπο δεν επιτρέπουμε στον Τσίπρα να ρίξει στάχτη στα μάτια μας. Δεν επιτρέπουμε να κυριαρχήσει ο φόβος προς τους “ξένους”, το φασιστικό δηλητήριο και ο πανικός. Με αυτόν τον τρόπο παραμένουμε σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε και τα βάρβαρα μέτρα που ετοιμάζει μαζι με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Αυτή η μαυρίλα δεν σπάει με τον ατομικό δρόμο και την προσδοκία ανέλιξης επί πτωμάτων. Αντίθετα σπάει με τους κοινούς μας αγώνες!  Δεν θα ξεχάσουμε 10 χρόνια πριν ότι οι δικές σας κινητοποιήσεις ενάντια στο Σύμφωνο Πρώτης Απασχόλησης (CPE) ενέπνευσαν το νεολαιίστικό κίνημα στην Ελλάδα. Από το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα του 06-07, τον Δεκέμβρη του ’08, τον πανεργατικό ξεσηκωμό του ’10-’12, καθώς και την μαζική τοποθέτηση της νέας γενιάς υπέρ του ΟΧΙ στο δημοψηφίσμα, η ελληνική νεολαία έχει δείξει ότι όταν θέλει, μπορεί. Σε όλη αυτή την πορεία, έχουμε συνειδητοποιήσει ότι για να μπορούν να νικήσουν οι αγώνες οφείλουν να έχουν συγκεκριμένη στόχευση, περιεχόμενο και βηματισμό προκειμένου να είναι πραγματικά νικηφόροι και να ανοίξουν τον δρόμο για την συνολική ανατροπή.

Στόχευση που πρέπει να αφορά την ανατροπή των επιδιώξεων να μας κάνουν νεολαία της ανεργίας και της επισφάλειας, γενιά χωρίς μέλλον. Παρά τα όσα ισχυρίζονται πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ μπορούμε να δουλεύουμε όλοι και με ικανοποιητικό μισθό. Μπορούμε να είμαστε όλοι ασφαλισμένοι. Μπορούμε να δουλεύουμε με σταθερές και ανθρώπινες σχέσεις εργασίας. Αρκεί να πληρώσουν οι εργοδότες. Και δεν θα πληρώσουν με προσευχές. Αλλά θα πληρώσουν αν μας δουν αποφασισμένους να τους τα πάρουμε όλα.

Οι αγώνες μας λοιπόν πρέπει να στρέφονται ενάντια σε όλους αυτούς που προωθούν αυτή την πολιτική. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δείξει το βάρβαρο πρόσωπό της. Δεν έχει κανένα δισταγμό να πνίγει παιδιά στο Αιγαίο. Γιατί να έχει δισταγμό να μας διαλύσει; Τόσο η κυβέρνηση Ολάντ, όσο και η κυβέρνηση Τσίπρα, είναι πλήρως εναρμονισμένοι με αυτές τις επιδιώξεις και πρέπει να πληρώσουν. Και θα πληρώσουν φεύγοντας από εκεί που είναι μια και καλή.

Η πρωτοβουλία των κινήσεων θα πρέπει να βρίσκεται στα όργανα του κινήματος και να στρέφεται ενάντια στις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες, που τα έχουν βρει με τις κυβερνήσεις. Με ενθουσιασμό είδαμε να παραγκωνίζετε τις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες που θέλανε μια διαμαρτυρία – τουφεκιά στις 31 Μάρτη, και να επιβάλλετε τις δικές σας συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις. Με ενθουσιασμό είδαμε να εμμένετε στο περιεχόμενο της ανατροπής του νομοσχεδίου El Khomri και όχι απλά στη διόρθωση και συζήτηση κάποιων άρθρων όπως θέλανε οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες. Με ενθουσιασμό είδαμε να παρασύρεται στους δρόμους πλήθος καταπιεζόμενου κόσμου με κινητοποιήσεις εκατομμυριών.

Ο αγώνας μας θα πρέπει να έχει διάρκεια και να χαρακτηρίζεται από επιμονή μέχρι την τελική νίκη. Ακριβώς επειδή δεν υιοθετούμε την λογική των συμβολικών κινήσεων, οι αγώνες μας ολοκληρώνονται μόνο όταν μας δώσουν αυτά που απαιτούμε. Άρα κλιμακώνουμε μέχρι να ανατρέψουμε αυτούς και την πολιτική τους, κλιμακώνουμε με μαχητικές σε περιεχόμενο και μορφή κινητοποιήσεις μέχρι να επιβάλουμε το δίκιο μας. Καλούμε κι όλους τους Έλληνες μετανάστες στη Γαλλία να συμμετέχουν ενεργά σ αυτό.

Νέοι και νέες της Γαλλίας,

Εκτιμάμε ότι τα παραπάνω κριτήρια όχι απλά τα κατέχετε, αλλά τα διδάσκετε στην νεολαία της Ευρώπης. Είναι σημαντικό για εμάς να δικαιωθεί ο αγώνας σας. Γιατί τον θεωρούμε και δικό μας αγώνα. Θα αποτελέσει μια σημαντική απόδειξη ότι οι αντίπαλοί μας δεν είναι ανίκητοι! Θα δώσει το έναυσμα για έναν διεθνιστικό ξεσηκωμό της νεολαίας σε όλη την Ευρώπη.

Σας ευχαριστούμε που μας υπενθυμίσατε ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και δεν έχει κριθεί. Και να είστε σίγουροι ότι έρχονται και οι δικές μας μέρες. Μέρες στις οποίες η νεολαία της Ελλάδας και της Ευρώπης θα δείξει την δύναμή της, τη μαχητικότητα, την επιμονή της για να ζήσει ένα καλύτερο αύριο. Μέρες που όλοι αυτοί που μας θέλουν υπάκουους θα πληρώσουν για την αθλιότητα που ζούμε. Για τους πνιγμένους πρόσφυγες στο Αιγαίο, για τους άνεργους που ψάχνουν δουλειά για να επιβιώσουν, για όλους εκείνους που δουλεύουν για ψίχουλα, για όλους αυτούς. Και εκείνες τις μέρες θα ξεκινήσουμε να χτίζουμε την δική μας κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, πόλεμο και ρατσισμό.

Αυτές τις μέρες και στην Ελλάδα δίνουμε το δικό μας αγώνα! Έχουμε ως πρώτο στόχο την αποτροπή της κατάθεσης του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου Κατρούγκαλου αλλά και όλου του πακέτου των μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Δίνουμε αυτή τη μάχη για να μην τολμήσει ποτέ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να φέρει το δικό της νόμο El Khomri όπως σχεδιάζει μόλις ξεμπερδέψει με την αξιολόγηση. Δίνουμε τη μάχη με ενθουσιασμό και χωρίς φόβο, έχοντας πάντοτε στο μυαλό μας αυτό που εσείς γράψατε στους τοίχους των πόλεων της Γαλλίας:

“Η κατάσταση είναι εξαιρετική! Πού θα σκορπίσουμε τις στάχτες του παλιού κόσμου;”

Με τη νίκη!

Συντροφικά,
Attack στην ανεργία και την επισφάλεια
[υπογραφές]

ΥΓ: Στις 9 Απρίλη η σκέψη μας θα ‘ναι μαζί σας και στις κινητοποιήσεις σας. Στις 13 Απρίλη θα είμαστε εμείς στους δρόμους στη διαδήλωση της νεολαίας ενάντια στο ασφαλιστικό και την πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ.

Scroll to Top
Scroll to Top